Yrityksen täytyy tuntea vaaratilanteet ja tietää, miten niissä toimitaan – YLE: Haminassa asukkaat saivat varoituksen kaasuvuodosta vasta kun tilanne oli jo ohi

Päiväys: 27.03.2018 - Kaasualan uutisia

Sunnuntaina Haminassa sijaitsevalla öljyjalostamolla tapahtui kemikaalionnettomuus, jonka seurauksena ympäristöön pääsi vuotamaan kemikaalia, kertoo Yle.

Ensimmäinen vaaratiedote saatiin vasta pari tuntia vuodon alkamisen jälkeen, kun se oli jo saatu hallintaan. Pelastuslaitos sai ensimmäisen tiedon tapauksesta yleisöhavaintojen perusteella. Taivaalla oli näkynyt suuri vaaleanharmaa kaasupilvi ja asukkaat olivat havainneet voimakkaita hajuahaittoja.

Yritys ei ollut Ylen saamien tietojen mukaan ilmoittanut onnettomuudesta heti pelastusviranomaisille, koska sen laajuutta ei heti ymmärretty. Nyt yrityksen pitää selkeyttää pelastussuunnitelmaansa ja esittää uudistettu suunnitelma pelastuslaitokselle huhtikuun puolivälissä, Yle kertoo.

Sisäministeriön pelastusylijohtaja Janne Koivukoski on seurannut tapahtuman uutisointia ulkomailta käsin eikä tunne sen yksityiskohtia.

Hän korostaa, että on yrityksen vastuulla pitää oma pelastussuunnitelma ajan tasalla ja antaa ensi-ilmoitus onnettomuuden sattuessa omilla hälytysvälineillään, jos siitä on vaaraa väestölle.

Vaarallisia aineita käsittelevien yritysten täytyy tuntea mahdolliset vaaratilanteet ja niihin liittyvät toimenpiteet oman henkilökunnan ja muun väestön suojaamiseksi. Pelastussuunnitelmasta on säädetty pelastuslaissa ja siihen liittyvässä asetuksessa.

Koivukoski arvelee, että Haminan tapauksessa yrityksen sisäinen koulutus ja toimintaohjeet ovat ehkä pettäneet.

”Asia tutkitaan ja selvitetään ja jos se edellyttää toimenpiteitä, niihin ryhdytään. Mielestäni säännöstö on selkeä ja johdonmukainen.”

Yleensä vaarallisia aineita käsittelevät yritykset hoitavat Koivukosken mukaan pelastusasiat erittäin hyvin. Tiedotuksen viivästymisestä hän sen sijaan muistaa joitain tapauksia takavuosilta.

”Aina voi tapahtua inhimillisiä virheitä, tulla teknisiä ongelmia tai muuta. Kyseisten yritysten oma tehtävä on huolehtia, että kaikki on kunnossa ja että sitä harjoitellaan tarpeeksi usein”, hän sanoo.

Tekniikka&Talous uutiskirje, Minna Rautiainen 27.3.2018